TOA Logo on a background of blue
Hamburger Icon for the Menu

Schedule

  • Time
  • Event
  • 10:30-9:00pm
  • Registration
    Governor's Ballroom Foyer
  • 10:00-1:00pm
  • Top Golf
    Governor's Ballroom Foyer
  • 12:00-1:00pm
  • Going Viral H2O, HSV and EKC Nathan Lighthizer, OD, FAAO,
    1hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom ABC
  • 12:00-2:00pm
  • OCT and OCTA Retinal Imaging: How to Prevent “Raging” Glaucoma! Craig Thomas, OD,
    2hr TPA/DPA/CPO
    Governor's Ballroom DE
    Sponsored by: Optovue
  • 1:00-2:00pm
  • In-Office Electrodiagnostics for the Non-Glaucoma Patient Nathan Lighthizer, OD, FAAO,
    1hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom ABC
  • 2:00-4:00pm
  • The In and Out of Scleral Lens Zanna Kruoch, OD, FAAO, ABO Diplomate,
    2hr TPA/DPA/CPO
    Meeting Room 408
  • 2:00-3:00pm
  • Understanding the Rx Tim Elinski,
    1hr CPO
    Meeting Room 400
  • 3:00-4:00pm
  • Guiding the Patient to the Proper Frame Tim Elinski,
    1hr CPO
    Meeting Room 400
  • 2:00-4:00pm
  • OCT and OCTA Retinal Imaging: How to Use Your OCT All Day – Everyday Craig Thomas, OD,
    2hr TPA/DPA/CPO
    Governor's Ballroom DE
    Sponsored by: Optovue
  • 2:00-4:00pm
  • Grand Rounds: A String of Pearls Nathan Lighthizer, OD, FAAO,
    2hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom ABC
  • 3:40-4:00pm
  • Snack Break
    Governor's Ballroom Foyer
  • 4:00-5:00pm
  • Welcome Session: Chef Jeff Henderson (NO CE)
    Governor's Ballroom ABC
  • 4:00-5:00pm
  • Technician Assisted Minor Surgery Andrew Kemp, OD, FAAO,
    1hr CPO
    Meeting Room 406
  • 4:00-6:00pm
  • Tech in EyeCare: Technicians & Technology David Dinh, OD, FAAO,
    2hr CPO
    Meeting Room 400
  • 5:00-7:00pm
  • OCT Glaucoma Beyond A Primer for Retinal and ONH OCT Interpretation Nathan Lighthizer, OD, FAAO,
    2hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom ABC
    Sponsored by: Optovue
  • 5:00-6:00pm
  • Nutrition and the Retina Steve Ferrucci, OD, FAAO,
    1hr TPA/DPA/CPO
    Governor's Ballroom DE
  • 5:00-7:00pm
  • Scleral Lens: Fitting Basics and Applications Zanna Kruoch, OD, FAAO, ABO Diplomate,
    2hr TPA/DPA/CPO
    Meeting Room 408
    Sponsored by: Essilor
  • 6:00-7:00pm
  • How to Be A Scribe Andrew Kemp, OD, FAAO,
    1hr CPO
    Meeting Room 406
  • 6:00-7:00pm
  • Update on Age Related Macular Degeneration Steve Ferrucci, OD, FAAO,
    1hr TPA/DPA/CPO
    Governor's Ballroom DE
  • 7:00-12:00am
  • Dinner on Your Own
    Not in Hotel
  • 7:30-9:30pm
  • Alcon Beauty Summit and Dinner (must pre-register)
    Austin Ballroom GH
    Sponsored by: Alcon
  • 9:00-11:00pm
  • Refer or Relax Retina Steve Ferrucci, OD, FAAO,
    2hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom C
  • 9:30-11:30pm
  • Poker Night
    Meeting Room 412
    Sponsored by: OCuSOFT, Inc
  • Time
  • Event
  • 6:30-7:30am
  • Continental Breakfast
    Governor's Ballroom Foyer
  • 6:30-8:00pm
  • Registration
    Governor's Ballroom Foyer
  • 7:00-8:00am
  • How to Optimize Your Patient’s Retinal Health Over a Lifetime Damon Dierker, OD, FAAO,
    1hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom C
    Sponsored by: MacuHealth
  • 7:00-8:00am
  • Meibomian Gland Dysfunction Where Dry Eye Begins Craig Thomas, OD,
    1hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom AB
    Sponsored by: Mibo
  • 8:00-10:00am
  • Lumps, Bumps: A Practical Guide to Evaluation and Technique Nathan Lighthizer, OD, FAAO,
    2hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom DE
  • 8:00-10:00am
  • Not a Dry Eye in the House Mile Brujic, OD, FAAO,
    2hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom AB
  • 8:00-9:00am
  • MGD and Corneal Treatment for the Modern Practice John Coble, OD, FAAO,
    1hr TPA/DPA
    Meeting Room 400
    Sponsored by: Ophthalogix
  • 9:00-10:00am
  • The 3 Golden Rules of Getting Patient Referrals in A Digital World Clay Jacobson,
    1hr General/CPO
    Meeting Room 406
    Sponsored by: 460
  • 9:00-10:00am
  • The Triage Train: Managing Ocular Emergencies David Dinh, OD, FAAO,
    1hr CPO
    Meeting Room 408
  • 10:00-11:00am
  • Optometry by the Numbers: How to Set, Measure and Exceed Your Goals! Jon Cargo, OD,
    1hr General/CPO
    Governor's Ballroom DE
  • 10:00-12:00pm
  • Prescribing for the Presbyope Mile Brujic, OD, FAAO,
    2hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom AB
  • 10:00-11:00am
  • Glaucoma Practical Tips Steve Ferrucci, OD, FAAO,
    1hr TPA/DPA/CPO
    Meeting Room 400
  • 11:00-12:00pm
  • Team Culture: You Can’t Afford to Ignore It! Jon Cargo, OD,
    1hr General/CPO
    Governor's Ballroom DE
  • 11:00-1:00pm
  • Perfecting Preliminary Testing David Dinh, OD, FAAO,
    2hr CPO
    Meeting Room 408
  • 10:00-12:00pm
  • HOUSE of DELEGATES, Part One
    HOUSE of DELEGATES, Part One (Awards Ceremony)
    Governor's Ballroom C
  • 11:00-1:00pm
  • Retinal Manifestations of Systemic Disease Steve Ferrucci, OD, FAAO,
    2hr TPA/DPA
    Meeting Room 400
  • 12:00-1:00pm
  • CONNECTiiNG THE DOTS: Xiidra (Lifitegrast Ophthalmic Solution) 5% in Action (NO CE)
    Mile Brujic, OD, FAAO
    Meeting Room 410
    Sponsored by: Takeda
  • 12:00-1:00pm
  • Are You Communicating With Your Patients Effectively? How Times Have Changed and Missed Opportunities Exist Kevin Gee, OD, FAAO,
    1hr General/CPO
    Meeting Room 406
    Sponsored by: Weave
  • 12:00-1:00pm
  • AMD: Early Detection and Disease Management Jeffry Gerson, OD, FAAO, Jeff Jones, OD, Laurie Sorrenson, OD, FAAO, Joseph Pizzimenti, OD, FAAO,
    1hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom DE
    Sponsored by: Maculogix
  • 1:00-2:00pm
  • Bausch & Lomb Boxed Lunch (Must Pre-Regsiter)
    Justin Bazan, OD, FAAO
    Governor's Ballroom ABC
    Sponsored by: Bausch and Lomb
  • 2:00-3:00pm
  • Pathological Events Affecting Visual Fields Marcus Gonzales,
    1hr CPO
    Governor's Ballroom DE
  • 2:00-3:00pm
  • Help! My Patient Doesn’t See 20/20 Nicole Patterson, OD, MS, FAAO,
    1hr CPO
    Meeting Room 400
  • 3:00-4:00pm
  • Utilizing Digital Marketing to Influence Ideal Patients Alyssa Morse,
    1hr CPO
    Meeting Room 400
    Sponsored by: iMatrix
  • 3:00-4:00pm
  • Pitfalls to OCT Testing Marcus Gonzales,
    1hr CPO
    Governor's Ballroom DE
  • 2:15-4:30pm
  • Branding Texas Style
    • Allergan
    • Solutionsreach
    • Alcon
    • Carl Zeiss
    Governor's Ballroom ABC
  • 4:30-8:30pm
  • Exhibit Hall & Dinner
    Austin Ballroom (6th Floor)
    Sponsored by: 44 Farms (Food), Weave
  • 8:00-10:00pm
  • Job Placement Social
    New Grad Task Force
    Governor's Ballroom DE
    Sponsored by: ABB Optical, Vision Source, PCS
  • 8:30-10:30pm
  • TOA Reception (Featuring the Spectacles)
    Austin Ballroom Foyer
  • Time
  • Event
  • 6:30-7:30am
  • Continental Breakfast
    Governor's Ballroom Foyer
  • 6:30-8:00pm
  • Registration
    Governor's Ballroom Foyer
  • 7:00-8:00am
  • Professional Responsibility Course Joe DeLoach, OD, FAAO,
    1hr Ethics
    Governor's Ballroom ABC
    Sponsored by: University of Houston College of Optometry
  • 8:00-9:30am
  • Branding Texas Style
    • Practice Compliance Solutions
    • HOYA
    • Johnson & Johnson
    • Essilor
    Governor's Ballroom ABC
  • 9:00-10:00am
  • Staff Management & Customer Service in the Ophthalmic World: Preventing Burnout Michael Patrick Coleman, ABOC, COT,
    1hr CPO/ABO
    Governor's Ballroom DE
  • 9:30-10:00am
  • Beverage Break
    Governor's Ballroom Foyer
  • 10:00-11:00am
  • Staff Management & Customer Service in the Ophthalmic World: Training Michael Patrick Coleman, ABOC, COT,
    1hr CPO/ABO
    Governor's Ballroom DE
  • 10:00-12:00pm
  • HOUSE of DELEGATES, Part Two
  • 11:00-12:00pm
  • Staff Management & Customer Service in the Ophthalmic World (Customer Service) Michael Patrick Coleman, ABOC, COT,
    1hr CPO/ABO
    Governor's Ballroom DE
  • 12:00-3:00pm
  • Exhibit Hall & Lunch
    Austin Ballroom (6th Floor)
    Sponsored by: 44 Farms (Food), Weave
  • 3:00-4:00pm
  • First Aid Mark Gustafson, CPR Resources,
    1hr TPA/DPA/CPO
    Meeting Room 408
  • 3:00-5:00pm
  • TOA EyeBowl
  • 3:00-5:00pm
  • Compliance: Can’t I Just be a Doctor Anymore Joe DeLoach, OD, FAAO,
    2hr General/CPO
    Governor's Ballroom DE
    Sponsored by: Practice Compliance Solutions
  • 3:00-6:00pm
  • Residency Track
  • 4:00-5:00pm
  • CPR: Cardo-Pulmonary Resusicitaion Certification Mark Gustafson, CPR Resources,
    1hr TPA/DPA/CPO
    Meeting Room 408
  • 5:00-6:00pm
  • Evaluating Visual Acuity Michael Patrick Coleman, ABOC, COT,
    1hr CPO/ABO
    Meeting Room 400
  • 5:00-6:00pm
  • Systemic Disease Straight Up With A Twist of Neuro Elizabeth Steele, OD, FAAO,
    1hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom ABC
  • 5:00-6:00pm
  • Myopia Control: An Update Lyndon Jones, OD, FAAO,
    1hr TPA/DPA/CPO
    Governor's Ballroom DE
  • 6:00-7:00pm
  • Manual Lensometry Concepts Michael Patrick Coleman, ABOC, COT,
    1hr CPO/ABO
    Meeting Room 400
  • 6:00-7:00pm
  • The Great Debate: Silicon Hydrogels vs Hydrogels Lyndon Jones, OD, FAAO,
    1hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom DE
  • 6:00-8:00pm
  • In-Office Urgencies and Emergencies: Are You Ready? Elizabeth Steele, OD, FAAO,
    2hr TPA/DPA/CPO
    Governor's Ballroom ABC
  • 7:00-8:00pm
  • Roy G Biv – Color Vision Explored Michael Patrick Coleman, ABOC, COT,
    1hr CPO/ABO
    Meeting Room 400
  • 7:00-8:00pm
  • Contact Lenses in 2020 and Beyond Lyndon Jones, OD, FAAO,
    1hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom ABC
  • 8:00-9:30pm
  • Presidential Celebration Reception
    Austin Ballroom Foyer
    Sponsored by: UIW Rosenberg College of Optometry & Univeristy of Houston College of Optometry
  • 9:30-12:30am
  • Saturday Night Party – DJ Cache Olson
    Austin Ballroom GH
  • Time
  • Event
  • 7:30-8:30am
  • Continental Breakfast
    Governor's Ballroom Foyer
  • 7:30-10:30am
  • Registration
    Governor's Ballroom Foyer
  • 8:00-9:00am
  • Visual Fields: The Road Map to Management Elizabeth Steele, OD, FAAO,
    1hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom C
  • 8:00-10:00am
  • Contact Lens Solutions for Post Refractive Patients Drew Biondo, OD,
    2hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom AB
    Sponsored by: X-Cel Contacts
  • 9:00-10:00am
  • Optic Nerve Grand Rounds Uh-Oh or Okay Elizabeth Steele, OD, FAAO,
    1hr TPA/DPA
    Governor's Ballroom C